Onze soorten

Wereldwijd zijn er duizenden soorten mieren. Daarom beperken wij ons tot de enkele soorten die bij ons In Nederland soms overlast kunnen geven.

Zwarte Wegmier ( Lasius Niger )

Onze bekendste soort, De Zwarte Wegmier, in de volksmond ook wel de 'tuinmier' genoemd leeft bij ons veelal in zanderige bodems waar ze tot ongeveer een halve meter onder de grond nestkamers maken.

 

Dit is ook meestal de soort waarvan bestrijding plaatsvindt. Zowel door de vakman alsook door bewoners zelf, meestal met behulp van kruiden, lokdoosjes of gif.

Glanzende Houtmier ( Lasius Fuliginosus )

Deze mieren zijn iets groter dan de Wegmier en zien er glanzend pikzwart uit. Glanzende houtmieren maken hun nesten graag in oude houten stronken in bosrijke gebieden. Houtmieren maken net als wespen hun nesten van een soort papier wat gemaakt is van hout. We treffen ze soms ook aan in kruipruimten van woningen.

De glanzende houtmier staat op plek 2 als het gaat om overlast. De overlast van deze soort is wel van een andere orde. Houtmieren zijn in tegenstelling tot de Wegmieren meestal niet op zoek naar zoetigheden in onze woningen, maar lopen veelal in lange onophoudelijke kolonnes langs onze gevels, spouwmuren en kruipruimtes. Dit kan gezien worden als 'woon-werkverkeer' tussen de diverse nesten en de voedselbron, meestal een boom waar veel luizen in zitten.

 

Bestrijding van deze soort is daarom erg complex. Meestal kan deze soort alleen bestreden worden met professionele bestrijdingmiddelen.

Faraomier ( Monomorium Pharaonis )

Op plek 3 van meest voorkomende overlast staat deze van oorsprong Tropische mier. Hij is een stuk kleiner dan de mieren die wij kennen en is bruingeel tot gedeeltelijk zwart van kleur.

 

Pharaomieren treffen wij soms aan in woningen waar ze zich veelal verplaatsen tussen leidingwerk en kleine scheurtjes in de muren en het plafond. Pharaomieren zijn gelukkig beter te bestrijden dan de Glanzende Houtmieren omdat ze graag van het gif eten wat ook toegepast wordt bij de bekende Wegmieren.

 

Het nadeel is dat het meestal wel kostbaar is omdat het gif in veel gevallen moet worden toegepast in een grotere omgeving en meer ruimtes. Ook zijn meestal meerdere behandelingen noodzakelijk. Deze mierensoort heeft namelijk de eigenschap om zich op grote afstanden te vespreiden. Soms worden hele woontoren besmet met deze soort. 

 

Lees verder